Herkomst Curly paarden
Er zijn verschillende theoriƫn over de herkomst van curly paarden. Mijn paarden hebben hun oorsprong in Amerika. Rond 1800 zijn er wilde mustangs aangetroffen met een gekrulde vacht. Rond 1930 is men hier voor het eerst mee gaan fokken. Waarschijnlijk zijn de krullen ooit veroorzaakt door een mutant in de genen.
De huidige American Bashkir Curly (ABC) stamt af van verschillende bloedlijnen. Mijn merries stammen af van de Warrior bloedijn en de Damele bloedlijn.

De meeste American Bashkir Curlies vind je in de Verenigde Staten en in Canada. Daarnaast zijn er enkele honderden in Europa.
In het stamboek van de American Bashkir Curly staan slechts zo'n 4000 paarden wereldwijd geregistreerd. Dit stamboek streeft ernaar om de Curly in zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Gezien het beperkt aantal paarden is dit lastig. Daarom zijn er ook fokkers die kiezen voor registratie bij het ICHO-stamboek. Het ICHO stamboek registreert alle curly paarden, dus ook kruisingen tussen een curly met een ander ras, de enige voorwaarde is dat de vacht gekruld is. Al onze curlies zijn ABC geregistreerd.
Karakter
Curly paarden vallen op vanwege hun rustige en betrouwbare karakter. Ze zijn niet schrikachtig. Wel beschikken ze over een uitzonderlijk goed uithoudingsvermogen. Dit maakt hen bijzonder geschikt voor de endurance sport. Ook hebben diverse Curlies het ver gebracht in de dressuur. De meest bekende is de dressuurhengst Spartacus, waar ook vele curlies vanaf stammen.
Afgezien van de prestaties zijn de curlies zo bijzonder vanwege hun hypo-allergene vacht. In combinatie met het betrouwbare karakter zijn deze paarden ideaal voor mensen met allergiƫn of handicaps. Juist in deze laatste groep zie je ook vaak overgevoeligheden voor allerlei stoffen, en mogelijk dus paarden.
Curly paarden komen voor in alle kleuren. De stokmaat ligt rond de 1.50 meter. Er zijn echter ook curly ponies. Daarnaast wordt er veel op grootte gefokt, zodat een stokmaat van 1.60 meter geen uitzondering meer is.
Curly paarden zijn over het algemeen makkelijk te houden. Ze zijn sterk en kunnen 24/7 buiten leven.